خاموشی چراغهای راهنما در تقاطع ها و چهار راهها در زمان قطعی برق و اختلال موقت برخی از چراغها در زمان وصل شدن برق، یکی از عوامل مهم و موثر در ایجاد ترافیک و بینظمی در خیابانهای پرتردد شهر اصفهان و شهرهای پر جمعیت اطراف همچون شاهین شهر است
کافی است زمان قطعی برق منطقهای، با خودروی شخصی در سطح منطقه تردد کنید. علاوه بر قطعی کامل چراغهای تقاطع همزمان با قطعی این بار شاهد اختلال در سیستم این چراغها تا مدتی بعد از وصل شدن برق هستیم که همه این موارد باعت ایجاد ترافیک و بینظمی تردد در سطح شهر میشود ، سرگردانی که اگر با بی حوصلگی رانندگان همراه شود ، با اخلال در در نظم ترافیکی و هیاهوی بوق وسایل نقلیه در سطح تقاطع ها ، نمایان می شود.
معاون خدمات شهری شهردار اصفهان در اظهارات خود، تأمین ۱۰ درصد برق مصرفی شهرداری را از انرژی خورشیدی بیان داشت است و چه بسیار سودمند است که اصفهان با بیش از ۳۳۰ روز آفتابی در سال ، به نحوی مدیریت شود که برق عناصر و علائم ترافیکی نظیر چراغ های راهنمایی را انرژی خورشیدی تامین کند.
در ادامه با بررسی این چالش از منظر معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان و رئیس پلیس راهور استان اصفهان با ما همراه باشید.
الزام مکانیزم و روند نظارتی دقیق ۴ میلیون و چهارصد هزار سفر درون شهری
سعید ساکت، معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان اظهار داشت : در حال حاضر تعداد سفرهایی که در شهر اصفهان انجام میشود در زمانها و در سیکلهای مختلف ترددی، چهار میلیون و ۴۰۰ هزار سفر روزانه است. آن چیزی که دارای اهمیت است سه میلیون و نیم از این تعداد سفر با وسایل مختلف نقلیه است. این میزان سفر نیاز به یک روند و مکانیزم نظارتی دقیقی دارد.
ساکت با اشاره به اینکه تعداد خودروها با پلاک فعال در اصفهان ۸۱۶ هزار دستگاه گزارش شده است افزود : نرخ مالکیت خودرو شهروندان اصفهانی، ۳۸۳/۰ است. و تصریح نمود : یعنی در جمعیت حدود دو میلیون و ۱۲۰ هزارنفری اصفهان میتوان گفت به ازای هر هزار نفر شهروند اصفهانی ؛ ۳۸۴ خودرو وجود دارد.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با اشاره به اینکه تعداد کل تقاطعهای سطح شهر اصفهان را حدود ۳۷۶ عدد میباشد، افزود : از این تعداد ۲۸۴ تقاطع دارای کنترل فرماندهی است، همچنین در تقاطع سطح شهر حدود ۹ هزار و ۵۰۰ فانوس موجود است که اولویتدهی به تردد را مدیریت میکند.
اختلال ترافیکی مشهود در چهار راه ها شدیداً متاثر از قطعی برق
ساکت با اشاره به پیشتاز بودن اصفهان در پایداری برق و با توجه به شرایط ناترازی و قطعی برق موجود در شرایط کنونی یکی از نقاطی را که قطع برق به صورت ویژه اثر مشهود در اختلال نظم ترافیکی در آن دارد ، چهارراهها بیان نمود و افزود : در این میان ۱۱۰ تقاطع ویژه بررسی و شناسایی شدند که اگر قطعی برق در آن رخ دهد، نهتنها چهارراه دچار بههمریختگی و هرج مرج میشود، بلکه معابر نیز با مشکل روبهرو خواهند شد.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان ادامه داد : با تأکید مدیران شهری مقرر شد که به سمت پایدار کردن برق چهار راهها حرکت کنیم و در این راستا چند سامانه پایدارکننده برق را شناسایی کردیم که در تقاطعهای دارای کنترل فرماندهیمان نصب خواهیم کرد.
وی با تأکید بر پایدار کردن برق ۱۰۰ تقاطع در حال حاضر افزود: پایدار کردن برق از طریق سامانههای پایدارکننده برق و UPSها انجام شده و جهت راه اندازی چند سامانه دیگر نیز شهرداری با شرکتهای دانشبنیان وارد همکاری شده و پس از دریافت نتیجه موثر قابل راه اندازی، خواهند بود
ساکت از اخذ انشعاب برق از اداراتی که برق پایدار یا دیزل ژنراتور را دارند برای پایدار نمودن برق صد تقاطع به عنوان دیگر مدیریتهای انجام شده اشاره نمود و افزود : این برنامه بهصورت فشرده است و تا پایان سال ۱۴۰۳ ، این تعداد حتما افزایش خواهد داشت
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان همچنین در خصوص عدم استفاده از پنلهای خورشیدی ، اظهار داشت : این پنل ها باید این توان را داشته باشند که علاوه بر تامین برق تقاطع و فانوسهای روشنایی، کنترل و دوربینهای نظارتی را فعال و ارتباط هوشمند آنها نیز را پایدار نگه دارند، فلذا این امکان تنها با پنلهای خورشیدی مسیر نشده و به سامانه UPS نیاز پیدا خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه تا کنون از پنل خورشیدی در تقاطع لاهور، پروین و جی بصورت آزمایشی استفاده شده است؛ افزود : بررسیهای اولیه حکایت از این دارد که علی رغم اینکه استفاده از پنل های خورشیدی در تامین نیروی چراغهای چشمکزن و هشداردهنده موثر و قابل استفاده است، لیکن تامین میزان برق برای مدیریت و هوشمندسازی چهارراه بصورت پایدار و فاقد نوسان و در طول ۲۴ ساعت به تنهایی از انرژی خورشیدی قابل تامین نبود و حتما به سیستم های برق ذخیره نظیر یو پی اس نیاز است.
ساکت با بیان اینکه در سیستم پایدار کننده اجرا شده فعلی نیز گزارشهای قطعی معدودی نیز دریافت شده است، افزود: با توجه به اینکه این سامانهها هوشمند و دارای سیستم های الکترونیکی هستند، قاعدتاً برخی از نوسانات برق روی آنها تأثیر گذاشته و اختلال ایجاد می نماید ، لیکن به آن میزان عمومیت ندارد که بهصورت چالش با آن مواجه باشیم.
معاون حملونقل و ترافیک شهردار اصفهان با اشاره به تنوع وسیع و حجم زیاد خدماترسانی و مدیریت شهری در کلان شهر اصفهان افزود : در صورتی که شهروندان اختلالی در این سیستمهای مشاهده کردند، جهتر بهتر ارائه دهی خدمات و باتماس با سامانه ۱۳۷ مجموعه مدیریت شهری را همراهی نموده تا در اسرع وقت با اعزام اکیپهای شبانهروزی مشکل مرتفع شود.
کاهش هرج و مرج ترافیکی با اعلام صحیح زمانبندی قطعی ها توسط اداره برق
سرهنگ اصغر زارع، رئیس پلیس راهور استان اصفهان نیز در خصوص تاثیر قطع برق بر مدیریت ترافیکی تقاطع ها افزود : در حال حاضر پایه اداره کردن عبور و مرور، تجهیزات هوشمند میباشد و در زمان قطعی برق تحت هر شرایطی تراکم ترافیک و بینظمی ایجاد میشود و حتی با استقرار یک مامور در هر تقاطع باز هم خلا ناشی از تجهیزات هوشمند برقی جبران نمیشود
وی با اشاره به اینکه چراغها دقت بالاتر و زماندهی هوشمندتری نسبت به مأموران دارند، افزود: البته این هرجومرج زمانهایی که اداره برق برنامه قطع برق را در اختیار ما قرار ندهد، بیشتر میشود ، چرا که مأموران راهور یا مستقر نمیشوند و یا دیر مستقر میشوند.
رئیس پلیس راهور استان اصفهان در پایان با اشاره به رعایت حق تقدمها آموزش داده شده در آییننامه راهنمایی و رانندگی در فقدان تابلو و چراغ ، افزود : طبق این قوانین مشخصشده است حق تقدم با چه کسی است و لذا رانندگان ضمن رعایت موارد ذکر شده ، باید صبوری و گذشت داشته و عجول نباشند.